Dansker i CZ

Atomkraft

Der er p.t. 444 aktive atomreaktorer i verden, 6 af dem befinder sig i Tjekkiet fordelt på 2 værker. Temelin og Dukovany. De 444 reaktorer producerer ca. 10% af den elektricitet der forbruges på verdensplan. Derudover er der 54 reaktorer under opbygning lige nu og og yderligere 111 planlagte reaktorer. Heraf 4 i Tjekkiet, men de er blevet udskudt en del år efterhånden. Historisk set begyndte udviklingen frem mod atomkraft allerede i 1895 med Roentens opdagelse af røngtenstråler og i 1898 optræder ordet “radioaktivt” første gang. Udviklingen fortsatte op gennem 20’erne med opdagelsen af neutroner og allerede i 1939 godkendte Roosevelt de første skridt til udviklingen af en atombombe. Mange tror fejlagtigt at den kommercielle udvikling af kernekraft til energiproduktion førte til udviklingen af bomben, det forholder sig lige omvendt. Dens katastrofale effekt blev som bekendt effektueret allerede en måned efter første testsprængning, da “Little Boy” og “Fat man” dræbte op mod 240.000 mennesker i Hiroshima og Nagasaki i august 1945.

Den første atomreaktor til produktion af elektricitet blev testet i 1951 i USA og det første kommercielle atomkraftværk,  Obninsk, åbnede i 1954 i det tidligere Soviet. Derfra tog det fart og allerede i 1958 begynde byggeriet af den første reaktor i det tidligere Tjekoslovakiet. Den blev bygget af Skoda og stod færdig i 1972 i Bohunice som ligger i det nuværende Slovakiet. Den første reaktor som åbnede i det nuværende Tjekkiet var på Dukovany værket, den åbnede i 1985 og har ekspanderet siden. Temelin værket, som ligger ca. 30 km. fra vores lejlighed, begyndte byggeriet i 1982 og skulle efter planen åbne med 4 reaktorer i starten af 90’erne. Men som en følge af Fløjlsrevolutionen i 1989 og mange protester mod værket, blev byggeriet sat i bero. 3 år efter delingen af Tjekkiet og Slovakiet i 1990, besluttede den nye Tjekkiske regering at fortsætte byggeriet, men kun med 2 reaktorer. Det startede den første produktion af elektricitet i 2000. Der har siden været planlagt en udvidelse til de 4 reaktorer, men det er gået i stå flere gange. Næste plan er en påbegyndt udvidelse i 2025 og en forventet åbning af de nye reaktorer i 2035, men det kan hurtigt ændre sig.

Kilde: Google maps
Temelin, taget fra en vens baghave

Temelin og Dukovany producerer ca. 35% af den elektricitet som anvendes i Tjekkiet. Det betyder dog ikke at tjekkerne får billigere strøm, som de ellers blev lovet da debatten om kraftværkerne var på det højeste. En KW koster 5 kc. hvilket svarer til 1.50 kr. Det er vel nok billigere end i Danmark, men sammenholdt med en tjekkes købekraft er det en relativ høj pris. Det estimeres at 65% af tjekkerne går helt ind for kernekraft, hvilket ikke er væsentlig højere end i Danmark. Det sidste tal jeg har kunnet finde siger 55% som er helt eller delvist for, men de er fra 2009. Der er dog næppe nogen danske politikere som tør bringe emnet op foreløbigt. Siden Folketinget endegyldigt skrinlagde alle planer om atomkraft i Danmark 29. marts 1985, har det ,så vidt jeg ved, ikke været oppe at vende som en kommende mulighed. Men måske klimakrisen vil rykke ved det i fremtiden?

Hvordan er det så at bo 30 km. fra et højeksplosivt monstrom? Jeg kan ikke sige at jeg ikke har tænkt over det, på en eller anden måde bliver man mindet om det første onsdag i hver måned, når sirener og højttalere bliver testet. Og især hvis de begynder at hyle på en anden dag, hvilket skete for ikke så længe siden. Af en anden årsag, heldigvis. Jeg har diskuteret worst case scenario med min kæreste og venner hernede og jeg er absolut ikke enig i deres plan for en katastrofe. Måske er det fordi de har vænnet sig til tanken og finder en ultimativ krise usandsynlig, men de siger de vil vælge resignationen. Ikke at gøre noget, andet end at lukke vinduerne, holde hinanden i hånden og håbe på det bedste. Jeg holder stadig, efter 4 år hernede, på min første indskydelse. At køre så hurtigt som muligt modsat vindretningen og til et så lavt terræn som mulig. Ikke at det er noget der fylder min dagligdag med frygt, men alligevel…. Skulle nok ikke have set Chernabyl filmen 🙂

Tæt på køletårnene
Testes 1. onsdag hver måned
Del:
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email
Få besked på mail ved nye indlæg
Loading