Dansker i CZ

I disse corona tider

Flere venner spørger til hvordan situationen i Tjekkiet ser ud og hvordan det påvirker dagligdagen hernede. Så nu vil jeg prøve at opsummere her i et blogindlæg. Jeg var faktisk startet på en serie daglige blogindlæg om forskellen mellem Danmarks og Tjekkiets måde at håndtere krisen på, men droppede det igen. Det blev ganske enkelt for meget at kigge på tal og restriktioner hver dag. Først en opdatering på forløbet de sidste par uger, derefter en status på hvordan det ser ud hernede.

Tjekkiet var et af de første lande i Europa til at indføre restriktioner og ved et lavt antal smittede mennesker. Jeg kan huske at der var 44 registrerede smittede den dag de lukkede skoler og forbød forsamlinger over 100 mennesker. Samtidig kom alle, som havde været på ferie i Østrig eller Italien, i tvungen karantæne. På det tidspunkt havde Danmark lige bedt befolkningen om, ikke at samles mere end 1000 personer, men intet var lukket ned endnu og man bad folk, som havde været på ferie i et risikoområde, om at gå i karantæne frivilligt. Da udviklingen fortsatte og det begyndte at se håbløst ud, især i Italien, valgte Tjekkiet at gå skridtet videre og lukke grænserne ned, lukke restauranter og alle andre ikke vitale butikker. I Danmark havde man på det tidspunkt 5 gange så mange smittede, men nølede stadig. Først nogle dage senere valgte Danmark at lukke skolerne og grænserne – og endnu nogle dage endnu med at lukke barer, restauranter, fitnesscentre o.s.v.

De to lande valgte også forskellige strategier med hensyn til test og registrering af smittede. Danmark gik hurtigt væk fra inddæmnings strategien og sparede på testene, mens Tjekkiet sendte en delegation til Asien for at opkøbe 150.000 testpakker og masker. Hvilket de nu har været igen efter nye forsyninger, blandt andet ansigtsmasker til hele befolkningen. Efter en del kritik har Danmark så valgt alligevel at følge WHO’s anbefalinger m.h.t. testning og registrering, men har formodentlig allerede forårsaget et meget større mørketal, end de fleste andre lande i Europa. Det bedste bud på et realistisk overblik tror jeg findes i denne Facebook gruppe, hvor 320.000 brugere har tilmeldt sig i skrivende stund og svarer på gruppens spørgeskema.

Man må jo tage sine forholdsregler 🙂
Selv på pressemødet bæres der masker i CZ

I Tjekkiet har vi nogenlunde samme tiltag som i Danmark på nuværende tidspunkt, men de kan være på vej mod at blive strammere. Vi kan stadig gå ud og handle fødevarer og medicin, pånær fra kl. 07 – 09, hvor al handel er forbeholdt ældre mennesker. Der er påbud om ansigtsmasker udenfor eget hjem. Vores vinyl og café bar har været lukket i 10 dage nu og regeringen drøfter lige nu om enkeltmands firmaer også skal kompenseres, som det allerede er tilfældet med større firmaer som må sende medarbejdere hjem. Antal mennesker som må forsamle sig er sat til 5 og butikker er nu forpligtet til at rengøre indkøbsvogne og kurve, udlevere handsker og sørge for at folk holder afstand. Som jeg hører og læser det, er tjekkerne generelt bedre til at overholde forsamlingsforbuddet end danskerne, men det kniber gevaldigt med at få lukket de små værtshuse. Mange eksempler på at de åbner for gæster i det skjulte og lader som om der er lukket. Hvad jeg forstår af medierne, er der ikke så stor intern spredning i landet endnu, de fleste er stadig folk som kommer hjem fra ferie eller som arbejder i Østrig. Derfor diskuteres det nu, om man skal lukke helt af for folk som krydser grænsen, for at passe deres arbejde. Der er dog et lille område med 5 landsbyer som er lukket helt ned pga. intern smitte, det var noget med en større festivitas lige inden lockdown, hvor mange var blevet smittet.

Her i vores lille hjem ser dagligdagen jo lidt anderledes ud end normalt. Ingen åben bar eller vinylcafé, så vi skal ikke ind til byen for at åbne den. Vi prøver at begrænse indkøb til 2 gange om ugen og går ellers kun ud for at lufte hunden eller gå en kort tur. Alle vi møder her har ansigtsmasker på, så det har vi vænnet os til. Også selv om vi går alene med hunden. Ellers risikerer vi bare en bøde. Vi står lidt senere op end normalt, ser nogle nyheder og opdaterer os på nettet. Vi ser en del film og serier, vasker hænder grundigt hver gang vi har været ude – og laver en masse god mad. Vi er ved at løbe tør for filmemner, så hvis du har forslag til “must see” film må du meget gerne skrive titlerne herunder. De skal dog helst være i thriller, psykologi eller spændings genrerne og ikke alt for almindelige – dem har vi formodentlig set 🙂

Jeg syntes vi holder humøret fint oppe, men jeg må også indrømme at der begynder at trække lidt skydække op, i takt med at vejret bliver bedre udenfor. Den anden dag var her 18 grader og alt gibber i en for at komme ud og nyde vejret. Det kan vi også godt, og gør det – men det er altså bare ikke det samme som før. Som det ser ud lige nu er der jo ikke rigtig udsigt at Europa, eller resten af vesten for den sags skyld, slipper af med spredningen foreløbelig. Og det begynder at ligne et forår, og måske også sommer, med restriktioner og nedlukning. Vi er normalt ikke så lette at slå ud hvis der er problemer, men jeg kan også mærke at det trækker gevaldigt på optimismen hvad vi ser i disse dage. Jeg kan slet ikke forestille mig hvordan folk må påvirkes af det i Italien, Spanien og Frankrig – og nu også USA. Hvis det er lykkedes med inddæmningen her, kan der evt. åbnes lidt op i løbet af de næste måneder, men jeg frygter også at det gode vejr trækker folk ud og mødes og kun forværrer tilstanden.

Jeg har naturligvis fulgt situationen i Danmark via medierne, pressemøderne og Facebook grupper. Jeg er for såvidt enig i at Mette Fredriksen har gjort det godt og den udbredte ros er fortjent. Men jeg syntes altså også der er lidt en tendens til at skamrose sundhedsmyndighederne og regeringen. Der er afgjort lavet fatale fejl i forløbet efter min ydmyge mening. Det er der ganske vist over hele Europa, som har reageret alt alt for langsomt og derved blev spredningens epicentrum i løbet af en uges tid. Regeringslederne har forpasset deres chance, formodentlig fordi ingen turde lave de nødvendige tiltag før det var for sent. Jeg så lige pressemødet i dag (23. marts) hvor der nu undskyldes, fordi Danmark ikke tog imod tilbuddet fra Sydkorea, om tests og udstyr. Det er vist den eneste indrømmelse jeg har hørt, hvor man erkender at man nok reagerede, men alt alt for sent. Danmark havde om nogen lande chancen for at stoppe spredningen effektivt, hvis de havde lukket ned da den vattede diskussion om 1000 personers grænsen kørte. Men det er naturligvis nemt at være bagklog nu, man må så bare håbe, at de har lært af det til en anden gang. Og den kommer jo nok, da man ved at disse udbrud kommer i bølger.

Jeg har delt denne artikel på Facebook tidligere, men her kommer den lige igen. Artiklen som man kunne have håbet at Europas ledere havde læst og forstået for længe siden. Det er lidt halvtung læsning og mange tal og grafer, men meget interessant hvis man er interesseret i pandemiens udbredelse og hvordan den kunne være undgået. Link til artikel.

Mit ønske om det bedste til jer alle i denne skøre tid. Håber I vil nyde foråret deroppe, på trods af restriktioner og nedlukninger. Keep safe!

Del:
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email
Få besked på mail ved nye indlæg
Loading