Den korte version. Mit navn er Thomas som ca. 42.000 andre danskere. Jeg bor i Ceske Budejovice, en større provinsby i det sydlige Tjekkiet, tæt på grænsen til Østrig. Her bor jeg i en lejlighed sammen med Katka og hendes søn, Kuba. Jeg er så vidt jeg ved den eneste dansker i området.

Jeg endte her i 2015 efter en længere rejse langs Europa’s kyster. Jeg har skrevet en bog om rejsen som har fået sine egne sider, sammen med bloggen jeg skrev undervejs.

profil
Fra en tur til Samsø
Facts
Interesser
Mit liv i Tjekkiet

(2015 – …)

Startede den 3. juni 2015 kl. 15, da jeg tilfældigt mødte Katka (igen) i hendes cafébar. Vi mødtes første gang i 1992, men mistede kort efter kontakten og havde ikke set hinanden i 23 år. Gensynsglæden var heldigvis gensidig og efter nogle måneder flyttede vi sammen. Jeg hentede mine sidste ejendele i Boxit-rummet i Danmark, fik bilen registreret på tjekkiske plader og erhvervet mig et tjekkisk ID-kort.

Det første års tid gik fortrinsvis med at skrive bogen om min rejse og etablere et nyt liv hernede. Med tiden er Katka’s Cafébar K blevet omdannet til Vinyl & Cafébar K. Jeg begyndte at samle vinylplader igen og vi sælger nogle af dem fra baren. Ellers er det mest Katka og et par ansatte som driver den i dagligdagen. Hver fredag har vi “English conversation” hvor andre udlændinge og lokale mødes for at samtale på engelsk.

Det betyder at jeg har en del tid til rådighed som jeg nu bruger på at designe hjemmesider.  Ellers bruger jeg min fritid på vinylpladerne og på at spille skak i en lokal klub, Olympia. Og forsøger stadig at lære tjekkisk. Grammatikken driller seriøst, men jeg kender efterhånden ord nok til at begå mig.

Cesky Krumlov
Barens vinylafdeling
Tour de Europa

(2014/15)

Var arbejdstitlen på min rejse langs nogle af Europas kyster. Inspirationen til det fik jeg, da jeg mødte Janine i foråret 2014, på et lift med Gomore. Hun var fra Holland, rejste rundt i Norden og brugte workaway.info til at finde steder som tilbød kost og logi for lidt arbejde. Frem til oktober 2014 solgte jeg ca. 3000 Lp’er, sagde job og lejlighed op og gav det meste indbo væk, bortset fra nogle få ting som kom i Boxit-rum.

14. oktober 2014 kørte jeg mod syd i min lille Yaris, godt pakket med udstyr og store forventninger. Rejsen blev på 24.000 km, 6 Workaway ophold og førte mig gennem 15 forskellige lande. Jeg rejste alene, på nær de første 2 uger til og med A Coruna i Nordspanien. Bortset fra de mange andre rejsende som kørte med undervejs. Dette blogindlæg opsummere rejsen og hele bogen kan downloades gratis her.

I foråret 2015 kørte jeg igen mod nord, først op gennem Grækenland. Min første plan var at køre yderligere øst og følge Sortehavets vestkyst gennem Bulgarien og Rumænien, men heldigvis valgte jeg en rute op gennem Albanien og Kroatien og fulgte Adriaterhavet. I Slovenien var det slut med kystlinje, så jeg valgte at køre gennem Ungarn og Slovakiet til det sydlige Tjekkiet. Jeg bestilte 2 uger på en lille mikrocamping somjeg ville bruge på at overveje min fremtid. Allerede den 2. dag kørte jeg et smut til Ceske Budejovice hvor jeg efter en time i byen stødte på Katka, så fremtidsplanerne ændrede sig drastisk…

Pisa, Italien
Lagos, Portugal
Århus

(1995 – 2014)

Troede jeg faktisk aldrig jeg skulle flytte fra. Frem til rejsen i 2014 nåede jeg at bo 20 år og 8 forskellige steder i byen. De sidste 7 år i Langelandsgade, hvor jeg var vicevært i den lille karré jeg boede i. Et bijob som betalte husleje og de andre faste udgifter. Fra 1995 til 1999 læste jeg til pædagog og boede i diverse kollektiver og bofællesskaber. Frem til 2007 arbejdede jeg i en fritids-ungdoms og handicapklub i Egå.

Efter de store omlægninger i Århus kommune sagde jeg pædagogstillingen op og fik job som IT koordinator for en række institutioner i samme område. En “blæksprutte”stilling som omfattede deres hjemmesider, support af medarbejdere, spillecafeer, tablets, telefoner og andet hardware. Desuden koordinerede jeg knallertkørekort i hele Århus og stod for indkøb og samarbejde med en række partnere. Det var oplagt da computere og software var blevet en stor interesse efter de begyndte at komme frem. Jeg købte mit første domæne i 2000 og begyndte tidligt at lave hjemmesider. 

I mine unge dage havde jeg vinylplader som de fleste andre. Men desværre solgte jeg dem da cd’en og den digitale musik dukkede op. Shame on me.. I 2010 døde min gode ven og morbror Allan alt for tidligt. Han nåede lige at blive 50. Jeg arvede hans bil og vinylplader, en stak på en 2-300 stk. Det satte gang i mit samlergen, frem til 2014 var den vokset til ca. 3300 LP’er og vinylerne blev lidt af en særinteresse. Jeg tog til de fleste plademesser i Jylland og startede selv en op i Århus Studenterhus, sammen med en gruppe studerende. Bilen, en Yaris, kørte jeg i på rejsen, den kom til at hedde Hr. P da der stod Pedersen Automobiler på nummerpladen. Så på den måde fik Allan stor indflydelse på mit liv.

Hr. P lige før afgang
Fra en af plademesserne
0 - 30

(1965 – 1995)

Jeg blev født i 1965 og voksede op i en landsby i Himmerland, Gedsted. Sammen med mine forældre, John og Vera, og to søskende, Michael og Pernille. Efter folkeskolen kom jeg i mesterlære som elektriker, inden da nåede jeg at arbejde i den lokale blomsterbutik og brugsforening efter skoletid. Efter læretiden fik jeg job i en udviklingsvirksomhed i en af nabobyerne og flyttede fra Gedsted. Virksomheden hed Hydromix og udviklede automatiske fodringsanlæg til de voksende svinebrug. Vha. digitale vægte og PLC styring. Det blev min indgang til at arbejde med hardware.

En del af min ungdom hang jeg ud sammen med et lokalt punkband, Freshly Riots, som en slags groupie kan man måske sige. På en eller anden måde tror jeg det formede mit liv i en anden retning end det ellers ville have taget. I starten af 20’erne, efter en periode hvor jeg boede i storkollektiv – Nørremarksgården, og endnu en periode med kæreste og lille hus i Viborg, tog jeg mig nogle “sabbatår”. Jeg blaffede rundt i Europa, blandt andet på den tur hvor jeg mødte Katka første gang, efter at have boet i Portugal et halvt års tid. Jeg flyttede meget rundt og var på højskole to gange. Begge på Farsø Kristen Rejsende Højskole, ikke en del af Tvind som navnet måske kunne antyde. Rejserne var første gang til Marokko og Portugal, anden gang en Østeuropæisk tur i Albanien, Bulgarien og Rumænien. Og faktisk også et kort smut omkring Tjekkiet.

Ellers var jeg meget interesseret i “det alternative”, men det var jo også populært i 80’erne. Jeg var på flere kurser med Ole Vadum Dahl og en engelsk healer han arbejdede sammen med. Det mest intensive på et øde sted i Norge, det var lidt spooky på en måde, men det er en lang historie. Jeg læste psykologi og filosofi og alt jeg kunne finde om alternativ helbredelse. Jeg kom aldrig videre med det, men jeg tror det var sundt for et flyvsk menneske som mig og desuden en god ballast til pædagoguddannelsen senere. Det var umiddelbart efter den sidste tur med højskolen jeg flyttede til Århus.

En meget ung Thomas
Højskoletur til Marokko