Dansker i CZ

Udsigten

Da jeg boede i Danmark var udsigten fra mit hjem ikke noget jeg tænkte så meget over. For det første fordi jeg aldrig boede højere end 2. sal, for det andet fordi der ikke var så meget at have udsigt til, de fleste steder blot et nabohus eller nogle træer. Her er det meget anderledes og jeg bliver stadig betaget af de scenarier udsigten skaber. Vi bor på 4. sal og køkken og stue har vinduer mod vest-syd-vest og dermed direkte udsigt mod Klet bjerget, 20 km. herfra. Det er ikke voldsomt højt, men nok til at skoven på det nogen gange skaber en del dis og tåge. Det giver nogle spektakulære scenarier af farver, især her i efteråret og om vinteren, når solen går ned.

Vi bor i en lille forstad 3 km. mod øst, uden for den gamle bymidte som derved også er med i udsigten mod Klet bjerget. Vi bor ikke så højt at vi kan se gaderne derinde, men vi kan se kirketårne og især “Det Sorte Tårn”, Cerna Vesa, rage op over hustagene. Mod syd ligger Østrig og dermed også  Alperne. Det er min teori at de også spiller ind på skydækket og på de hurtigt skiftende vejrforhold. En prik over udsigts i’et kan nogle gange være en luftballon som svæver majestætisk hen over landskabet, jeg har ikke fået den fotograferet endnu, men det må jeg få gjort til en anden gang.

En diset aften
Solnedgang over Klet

Apropos udsigter. Hvis du en dag skulle komme forbi området her, evt. på vej mod ferie i Østrig, så er Klet bjerget værd at besøge. Udover de 2 store attraktioner i området, den historiske by Cesky Krumlov og Hlobuka slottet. På toppen af Klet står der et højt tårn, med en café halvvejs mod toppen. Udsigten deroppefra er noget af et særsyn. Man kan se langt op i Tjekkiet mod nord og langt ned i Østrig mod syd og jeg vil faktisk også tro at man kan skimte nogle kendemærker i Tyskland, hvis man kendte dem. Man kan enten gå til toppen, hvilket tager en times tid, eller tage en lift derop. Ned igen kan man naturligvis også tage begge dele, eller leje en cykel hvis man har mod på det..

Forstaden vi bor i hedder Nove Vrato og lejligheden ligger i en lille boligblok med 6 etager og 24 lejligheder. Heldigvis er der kun 2 blokke i området, resten er villaer eller små byhuse. Mange tjekker bor i boligblokke i udkanten af byerne og områderne kan være ret store med mange blokke. De er dog gode til at sætte lidt pynt på dem med forskellige farver og strukturer, lidt som hollænderne også gør. Og danskerne er begyndt at gøre nogle steder – i stedet for den kedelige grå beton. I modsætning til Danmark er langt de fleste lejligheder hernede ejerlejligheder, det er ikke meget som er til leje.

Udsigten i dag kl. 12
Zoom på "Det Sorte Tårn"
Del:
Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email
Få besked på mail ved nye indlæg
Loading